Ripulisairaudet aiheuttavat vielä nykyaikanakin suuren maailmanlaajuisen tautitaakan. Tapausten määrä kohoaa vuosittain noin neljään miljardiin. Tavallisimmin tautiin sairastuvat imeväiset ja pikkulapset. Ripuli on toiseksi yleisin alle viisivuotiaiden kuolinsyy maailmassa.

E. coli (ETEC) -bakteeria vastaan ei tähän mennessä ole lisensoitu yhtään rokotetta. ETEC on yleisimpiä matkaripulin aiheuttajia. Vaikka tauti ei yleensä olekaan matkailijalle vaarallinen, se voi pilata useita matkapäiviä. Matkaripuli saattaa altistaa myöhemmälle  ärtyvän suolen oireyhtymälle. Vastuullisena tutkijana on professori Anu Kantele (Helsingin yliopisto, HYKS Infektioklinikka). Tutkimuksen rahoittaa rokotteen valmistaja Scandinavian Biopharma AB sekä Bill ja Melinda Gates Foundationilta rahoituksensa saava PATH-organisaatio.

 

Tuleeko rokotuksesta sivuvaikutuksia?

Se on mahdollista. Aiemmissa tutkimuksissa rokote on kuitenkin osoittautunut hyvin siedetyksi: haittavaikutuksia on todettu saman verran kuin lumerokotteen saaneilla,  yleisimmin  lievää ripulia, pahoinvointia, satunnaista oksentelua, vatsan turvotusta ja vatsakipua. Oireet ovat olleet ohimeneviä. Suurin osa rokotetuista ei todennäköisesti saa mitään oireita.

 

Kiinnostuitko?

Hae mukaan