Afrikan alkuperäinen ja omaehtoinen kulttuuri on säilynyt Beninissä kenties parhaiten koko mantereella. Harva länsimainen matkailija on vielä tutustunut Beniniin, saati päässyt tutkimusmatkalle kohteeseemme Grand-Popoon. Tähän tarjoutuu nyt mahdollisuus niille, jotka lähtevät mukaan tähän tieteelliseen hankkeeseen. Osallistuminen ei häiritse lomailua: aikaa se vie muutaman näytteenannon verran. Beninissä majoitutaan hotelleihin, jotka sijaitsevat lähekkäin 45 kilometrin pituisella neitseellisellä hiekkarannalla. Paikallisissa ravintoloissa voi nauttia afrikkalaisen ja ranskalaisen keittiön antimia sekä tuontiviinejä. Merellinen sijainti takaa mainiot kala- ja äyriäisvalikoimat.

 

Tutustumista eksoottiseen kulttuuriin

Osallistujat majoittuvat hotelleihin, mutta tutkimuksen tukikohtana toimii suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo. Se myös järjestää matkailijoille paljon kiintoisaa erilaista ohjelmaa. Villa Karo perustettiin vuosituhannen vaihteessa kulttuuriseksi sillaksi Suomen ja Afrikan välille. Keskus pyrkii syventämään suomalaisten Afrikka-tuntemusta sekä vähentämään ennakkoluuloja eri kulttuuripiirien ja kansojen keskinäisiä ennakkoluuloja.

Kulttuurikeskus Villa Karon retket tarjoavat sekä Afrikka-tietoa että mieleenpainuvia elämyksiä.
Historiaretkillä tutustutaan muun muassa Ouidahin orjasatamaan, Afrikan Venetsiaksi kutsuttuun, järven päälle rakennettuun kaupunnkiin Ganviéen ja beniniläiseen maailmanperintökohteeseen, muinaisessa Dahomeyn kuningaskunnan pääkaupungissa Abomeyssa sijaitsevaan kymmeneen kuninkaalliseen palatsiin. Villa Karon järjestämät päivämatkat on hinnoiteltu kohtuullisesti. Jokainen tutkimukseen osallistuva pääsee ilmaiselle retkelle Ewen kylään seuraamaan perinteistä vodun-uskonnon Zangbeto-seremoniaa.

Nimensä kulttuurikeskus on saanut perustajansa, kirjailija Juha Vakkurin 15-vuotiaana syöpään menehtyneen Karo-pojan mukaan. Villa Karoa hallinnoi yleishyödyllinen kansalaisjärjestö Villa Karon ystävät ry. Tarkoitustaan Villa Karo toteuttaa myöntämällä suomalaisille eri alojen taiteilijoille ja kulttuuritutkijoille työskentelystipendejä. Taloudellisten resurssien puitteissa tuetaan myös afrikkalaisia taiteilijoita ja tutkijoita.  Taiteilijaresidenssissä on tähän mennessä työskennellyt runsaat 500 stipendiaattia. Kaiken kaikkiaan Villa Karossa on vieraillut yli 2000 suomalaista. Tutkimukseen osallistuvat liittyvät Villa Karon ystävät ry:n jäseneksi. Jäsenmaksu (170€) sisältyy kokonaiskustannusarvioon.

 

Kiinnostuitko?

Hae mukaan